waarom consuminderen
Groen leven,  Huishouden

Consuminderen: Waarom jij echt minder moet gaan kopen

Minder rommel in huis en meer geld op je spaarrekening. Klinkt goed hé? In deze blog wil ik het hebben over consuminderen. Met de bedoeling dat jij minder spullen gaat kopen, om zo meer ruimte in je huis en hoofd over te houden.

We kopen en verzamelen met z’n allen veel te veel spullen. Hoe ik dat weet? Omdat jij (net als ik dat had) een woning hebt met meer dan één rommelschuif/kast/kamer. Omdat je elke keer vloekt over hoeveel je moet opruimen. Omdat je elke keer weer moet zoeken naar die éne trui tussen al die andere.

Voordelen van consuminderen

Maar je wordt wel blij van het kopen van al die spullen. Waarom zou je er dan mee stoppen?

Niet afhankelijk van geluksgevoel

Je krijgt letterlijk een shot endorfine – en dus een geluksgevoel – als je iets koopt. Maar dat is maar van tijdelijke aard. Je bent dus even heel gelukkig met dat nieuwe jurkje dat je kocht.

Maar om dat gevoel weer te beleven moet je opnieuw en opnieuw gaan kopen. En dat terwijl je kleerkast overvol geraakt en je elke ochtend wat langer moet zoeken naar wat je die dag kan dragen. Dat maakt je tijdens die ochtenden zeker niet gelukkiger.

Meer tijd en rust

Hoe leger je kleerkast dus is, hoe sneller je kan kiezen wat je zal dragen. Et voilà, zo bespaar je meteen heel wat tijd. En zo gaat dat met alles. Hoe minder spullen je hebt, hoe sneller je kan opruimen en kuisten. Hoe makkelijker je voor alles een plekje hebt en hoe minder lang je naar je spullen moet zoeken.

Het zorgt ook voor meer rust. Want zeg nu eerlijk: niemand wordt gelukkig als z’n woonst een puinhoop is. Als je weinig spullen bezit zal dit niet snel gebeuren of kan je het heel snel oplossen.

Geld besparen door te consuminderen

Deze is een no brainer: hoe minder je koopt, hoe meer geld je bespaart. Als je bijvoorbeeld een shirtje laat hangen in de winkel is dat al zo 30 euro niet uitgegeven.

Maar het gaat ook om kleine uitgaven. Ben je zo iemand die elke keer als ze in de supermarkt is nog wat haar rekkertjes meeneemt, nog een pak suiker (ook al heb je nog tien pakken staan), … Het zijn ook al die kleine uitgaven die je een hele hoop geld kosten als je ze optelt.

En weet je, time is money. Daarmee wil ik zeggen dat je hard moet werken voor jouw geld. Geef je hard gewerkte uren dus niet zomaar uit aan spullen die je niet nodig hebt.

Onze planeet

We bezitten met z’n allen heel veel spullen die we niet nodig hebben en daarvoor gebruiken we nodeloos waardevolle grondstoffen. Denk eens aan al dat plastic dat honderden jaren nodig heeft om te vergaan. We maken van onze planeet met z’n allen één grote vuilnisbelt. Door te gaan consuminderen roep jij dat vandaag een halt toe.

Overtuigen deze voordelen jou ook om minder te gaan consumeren? Download dan deze handige lijst met negen vragen om jezelf te stellen voor elke aankoop. Deel de beste vraag via Instagram en tag @hallo.helena 🙂

Stel jezelf deze 9 vragen en koop enkel wat je echt nodig hebt

  We respecteren je privacy. Je kan je op elk moment weer afmelden.

  Powered By ConvertKit

  Meer over mijn weg naar een groener leven lees je hier. Blijf op de hoogte van nieuwe blogberichten op Facebook of Instagram.

  Minder rommel in huis en meer geld op je spaarrekening. Klinkt goed hé? In deze blog wil ik het hebben over consuminderen. Met de bedoeling dat jij minder spullen gaat kopen, om zo meer ruimte in je huis en hoofd over te houden.

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *